Velg område

Del | Tilbake | Skriv ut

Jotunheimen

Vis i kart

Jotunheimen, fastlands-Norges mektigste fjellmassiv, grenser i øst til Huldreheimen ved Sjodalen og Valdresflye, i sør til Skarvheimen, og i vest og nord til Breheimen over Sognefjellet og Bøverdalen.

Her er grupper av skarpe fjellrygger som ender i høyreiste tinder, høye platåer og flyer, og her er breer, mange bratte og utilgjengelige, andre fyller opp daler og botner mellom tindene, og er turmål for fotturister og skiløpere. Mellom tinder og rygger går dype daler, mange frodige med elver, fosser og sjøer. Alle norske topper over 2300 moh. ligger i Jotunheimen, med Galdhøpiggen 2469 moh. og Glittertinden 2452 moh. (brehøyden i 1999: 2472 moh.) som de høyeste.

Gjendesheim ved foten av Besseggen

«Jotunfjeldene» var navnet som ble lansert av Boeck og Keilhau. Aasmund Olavsson Vinje, som gikk mye i Jotunheimen i 1860-årene, og som sammen med venner fikk bygget hytte på Eidsbugarden, tok navnet Jotunheimen i bruk.

Den Norske Turistforening ble stiftet i 1868 og vendte tidlig blikket mot Jotunheimen. Alt i stiftelsesåret ble det foreslått å bygge en hytte på Tvindehougen ved Tyin. Den sto ferdig i 1870. Gjendebu ble innviet i 1871 og Gjendesheim i 1878. Det var også DNT som bygde de første turistbuene på Memurubu og Leirvassbu.

I Jotunheimen ferdes både førstegangsvandrere og erfarne klatrere. Særlig Hurrungane og tindene mellom Bygdin og Gjende blir ofte besøkt av klatrere.

Mest populære rute:
Er utvilsomt turen over Veslefjellet og Besseggen mellom Gjendesheim og Memurubu, men turen til Galdhøpiggen fra Juvasshytta er en god nummer to.

Gode startsteder:
Gjendesheim, Fondsbu, Hjelle i Utladalen, Sognefjellet, Leirvassbu, Spiterstulen og Juvasshytta.

Kart:
I tillegg til Norge 1:50 000 fra Statens kartverk, fins turkartene Besseggen og Galdhøpiggen i 1:25 000 og Jotunheimen Aust og Vest samt Beitostølen, Vang i Valdres og Årdal i 1:50 000 og Jotunheimen i 1:100 000 fra Ugland It group AS og Jotunheimen i 1:100 000 Cappelens Damm. Alle godt oppdaterte.

 

Last ned turguide for Jotunheimen